Sommige mensen weten van kleins af aan al wat ze willen worden. De een wil graag bij de politie terwijl de ander juist liever brandweerman- of vrouw wordt. Ook zijn er zat die ervan dromen om leerkracht, dierenverzorger of vrachtwagenchauffeur te worden. Is het jouw droom om vrachtwagenchauffeur te worden en mag jij binnenkort eindelijk beginnen met je rijlessen of ben je jezelf alvast een beetje aan het voorbereiden voor over een aantal jaar? In dit blog vertellen we je stap voor stap wat je moet weten over het halen van je vrachtwagenrijbewijs.

Voldoen aan de voorwaarde

Ben jij eindelijk 18 en kan je niet meer wachten tot je, je met je eigen vrachtwagen bij al die andere vrachtwagens op de weg mag voegen? Dan start je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk met je vrachtwagen rijlessen. Toch moet je echter wel eerst aan een aantal eisen voldoen voordat je überhaupt hiermee mag beginnen. Zo moet je bijvoorbeeld al je B rijbewijs hebben (autorijbewijs) en je moet in het bezit zijn van een gezondheidsverklaring en een medische goedkeuring van het CBR. Deze eenmaal op zak? Dan kan jij eindelijk gaan beginnen met je lessen.

Het theoriegedeelte

Net zoals bij je autorijbewijs heb je ook voor je vrachtwagenrijbewijs een theoriegedeelte. Uiteraard zijn de weg regels voor zowel auto’s als vrachtwagens over het algemeen hetzelfde maar voor de vrachtwagens gelden nog wat meer regels. Zo mag je bijvoorbeeld nooit harder dan 80 km per uur en op sommige wegen mag je met de vrachtwagen niet inhalen. Uiteraard zijn er nog een aantal regels maar die leer je allemaal tijdens het theoriegedeelte.

Het praktijkgedeelte

Na het theoriegedeelte is het uiteraard tijd voor het praktijkgedeelte. Je gaat eindelijk de weg op met de lesvrachtwagen en zelf ervaren hoe dat nou voelt. Net zoals bij je autorijbewijs gaat je vrachtwagenrijbewijs halen niet over één nacht ijs. Er gaan aardig wat lessen in zitten voordat je alles onder knie hebt maar het rijden in de vrachtwagen is in ieder geval al begonnen.

Het examen

Eenmaal het besturen van je vrachtwagen helemaal onder de knie? Dan is het tijd voor je examen. De meeste leerlingen slagen in een keer maar dit is natuurlijk van een aantal dingen afhankelijk. Slaag je niet in een keer dan is dat uiteraard ook helemaal niet erg. Je kan zo weer een nieuw examen aanvragen. Met je eenmaal geslaagd voor het afrijden? Dan mag je, je vrachtwagen rijbewijs gaan aanvragen en voor je werkgever de weg op!

Geef een reactie